Закрилник на рис

Виждали ли сте рис?
 
Някога сред горите на Балканите гордо странствали величествени животни. Рис, мечка, вълк. Тримата големи хищници, както ги наричат учените.
 
Днес, за съжаление, рисът е само легенда – горски призрак, който може да се види единствено на снимка, в документален филм или зоопарка.
 
Дори фотокапаните рядко успяват да го уловят, докато грациозно се прокрадва сред дърветата с наострени уши и лукаво проблясващи очи.
 
Истината е, че царството на забравения рис – древните български гори – почти безвъзвратно е унищожено. Незаконна сеч, строителство, магистрали, речни бариери, боклуци… Все по-малко дървета, все по-малко храна. Все повече опасности и почти никакъв шанс два влюбени риса да се намерят и да си създадат малки рисчета.
 
Как да спрем тази загуба на живот? Как да опазим животните и растенията, без които самите ние сме изгубени? Как да възстановим и стабилизираме връзката ни с природата?
 
Знаем отговора на въпроса

Екипът на WWF е решаващ фактор в опазването на природното богатство на България. От момента, в който започнахме работа в България преди повече от 15 години, ние неуморно се борим за опазването на българската природа и нейните ресурси.
 
Пирин, Витоша, Рила, Балкана, Странджа, Дунава, Черноморието… С много труд и упоритост през годините не допуснахме тоталното им разрушаване. Само защото все пак някаква част от тях е поставена под защита на закона и това ни помогна в тежките и скъпи съдебни дела.


Нашата работа продължава. През януари 2022 г. внесохме 10 предложения за обявяване на нови защитени местности в Стара планина, Златишко-Пирдопската котловина и Родопите, както и по поречието на Марица.

Ако бъдат одобрени, ще имаме шанса да опазим 120 уникални вида животни, които ги обитават. Ще дадем шанс на риса да се завърне и да създаде потомство.

Няма нужда да си експерт по горски науки или да знаеш как да спасяваш диви животни, за да се превърнеш в техния най-отдаден закрилник. Можеш да ги пазиш, дори да си далеч от тях.

С даренията си закрилниците на дивите животни ни дават още по-голяма увереност, че ще постигнем амбициозните цели, които сме си поставили.

Дарете онлайн в 3 лесни стъпки:
* изберете вид и сума на дарението и кликнете върху оранжевия бутон

* въведете име и имейл, за да ви изпратим сертификат за дарение
* изберете най-удобния за вас начин за плащане – кредитна или дебитна карта, PayPal, банков превод
 
Благодарим ви от сърце!

Подаръци от WWF

Подаръци от WWF

 
• Личен сертификат за дарение*
• Плюшена играчка рис при достигане на дарение от 70 лв.

 
some_text

* Сертификатът се изпраща само в електронен вид по имейл.