Подари грижа на мечките в България

Всяка година близо 100 мечки стават жертва на бракониери.
Големи мечоци, млади и неопитни мечки, майки, малки мечета…


За последните 10 години броят на мечките е намалял наполовина.*

ЗА МЕЧКИТЕ И ХОРАТА
 
Ние, хората, се страхуваме от мечки. Все се питаме какво ще стане, ако срещнем мечка в гората. Или в двора си… Ами ако баба и дядо в отдалечено планинско село намерят боклука разровен, кошера с пчели преобърнат и меда изяден…
 
Истината е, че мечките се страхуват повече от хората, отколкото ние от тях. Но нашата човешка дейност ги принуждава да преодолеят страха си и да навлязат в територията ни с една-единствена цел – да оцелеят!
 
Мечката е всеотдайна майка. Малките мечета се отделят от нея чак когато са способни сами да се грижат за себе си – след 2, а понякога и 3 години – колкото има нужда. През това време тя се посвещава изцяло на децата си – намира храна и сигурно убежище, учи ги сами да се справят с предизвикателствата, които ги очакват. Точно като нас, хората.
 
Ако мечето загуби майка си в резултат на бракониерски лов, то се доближава до населени места и може да загине. И затова се нуждае от помощта ни.

ЦЕЛИ НА ПРОГРАМАТА
 
„Който го е страх от мечки, да не ходи в гората.“, е казал някога мъдрият български народ. Е, нас не само не ни е страх, но и уверено ще се захванем с опазването на мечките в България.
 
Желанието ни е да спрем намаляването на броя на мечките и да създадем условия за стабилизиране на популацията им чрез научно-базирана програма на WWF.
 
Ще можем да се погрижим и за хората, чиито дворове, пчелини и домашни животни са застрашени от мечки. С това не само ще намалим стопанските щети, но и риска от злополуки с хора. Ще се постараем да намерим хармония между човека и мечката – един от най-емблематичните бозайници в България.

3 ВАЖНИ СТЪПКИ
 
1. Да съберем екип от най-добрите специалисти в България;
2. Да определим кои са най-значимите опасности за мечките в България, какво поражда конфликта им с хората, кои са най-ефективните средства за дългосрочното му намаляване, като използваме научни данни и експертизи;
3. Да сформираме Спасителен мечешки отряд, който ще помага при спешен случай на осиротяло мече, пострадала мечка или мечка, която навлиза в населено място.

КАК ДА СТАНЕТЕ ЗАКРИЛНИК?
 
Вярваме, че заедно с вас ще подарим истинска грижа на мечките за години напред!
 
Лесно е да станеш закрилник на мечка!

1. Избери вид и сума на дарението.
2. Въведи име и имейл за своя сертификат за дарение.
3. Избери удобен начин за плащане.
 
При достигане на дарение от 70 лв. или повече, при теб ще пристигне уникалното ни плюшено мече.
 
Не се колебай, а още сега направи дарение!
 
Благодарим ти от сърце за подкрепата!

_______________
* По данни на Изпълнителна агенция по околна среда

Подаръци от WWF

Подаръци от WWF

* Сертификат за дарение
* Плюшено мече при достигане на дарение от 70 лв.