Станете закрилник на есетра!

Вашата помощ наистина може да ни помогне да опазваме есетрите по Дунав!

НАДЖИВЕЛИ СА ДИНОЗАВРИТЕ, НО НЕ И ХОРАТА...


Стани пазител на крехкото ни дунавско богатство.
 
Някаква си риби! – ще кажат много хора. Но няма да са прави.
 
Властелини на реката, прародители, същества, чиято история започва преди над 200 милиона години. Това са дунавските есетри. И в момента имат нужда от вашата помощ, за да продължат съществуването си.
 
Защо ги губим?
Всяко живо същество има своята незаменима функция и място в природата.
 
За съжаление, в последните години броят на диви есетри драстично намалява вследствие на свръхулов, незаконна търговия с хайвер, силни изменения на естествения вид на реката и замърсяването на водата.
 
Бракониерството е един от най-сериозните проблеми, пред които са изправени дивите есетри. Знаете ли, че яйцата на моруната образуват хайвер от най-високо качество, който може да достигне цена от 14 000 евро за кг?

Какво правим ние от WWF?
Провеждаме научни експедиции по р. Дунав и търсим местата, в които се размножават и хранят есетрите. Всички риби, които улавяме, се описват и маркират старателно, а след това ги пускаме отново в реката. Маркирането всъщност ни дава по-нататъшна информация за миграционните схеми на тези водни обитатели. Водим дневник за всяко място, на което сме били и сме извънредно старателни – нали сме учени :)
 
Отнема години, за да проследиш развитието на толкова сложен и важен за екосистемата вид. Да видиш как 10-сантиметров мъник се превръща в 7-метрова моруна, тежаща стотици килограми. Знаете ли, че есетрите могат да достигнат възраст от цял един век?
 
До момента над 70 000 есетри получиха шанс да заживеят на свобода в Дунав, да пораснат и да създадат потомство в реката.
 
За нас е абсолютно предизвикателство да сме част от този процес. Но без ваша помощ не бихме могли да стигнем дотук, и най-вече – да продължим напред.
 
Помогнете ни да върнем властелините на Дунав в родното им място. Помогнете ни да направим така, че повече хора да разберат за нашата дейност и да се включат заедно с вас в едно наистина благородно начинание.
 
Ние знаем какво правим и го правим с много любов. Имаме само една планета, за която да се грижим.
 
Станете закрилник на дива есетра още днес. Просто изберете вид и сума на дарението и продължете нататък, за да изберете най-удобния начин за плащане – кредитна или дебитна карта, paypal или банков превод.
 
Благодарим ви от сърце!
 
 

 

Подаръци от WWF

Подаръци от WWF

• Личен сертификат за дарение*
 
* Сертификатът се изпраща само в електронен вид по имейл.