КАК СЕ СЪЗДАВА ИСТИНСКА ГОРА?

Как да засадиш дърво – по трудния или по лесния начин?

Помниш ли последния път, когато си подремвал и си търсил разтуха под дълбоката сянка на столетно дърво? До теб ромоли поточе, птички пеят, щурчета свирят, мравки те лазят… Животът е хубав и усмивка грейва по лицето ти.

„Това място е чудесно и ще взема да доведа тайфата другия път.“ И айде, колата е натоварена с неща и хора от първа необходимост – хладилната чанта, детската люлка, бабата.

След дълъг офроуд преход стигате до реката, но вековната гора и романтиката са отишли на кино – дървото е отсечено, реката е зеленясала и мирише лошо, слънцето жарко пече. Тишина. Даже и мравките са офейкали.

Гняв и възмущение изпълват душите. „Е, не! Тоя път ще вземем мерки!“ Дружно решавате да възстановите идилията и да посадите нови дръвчета. Обаждате се на WWF, защото сте чули, че ние най-добре се справяме с тая задача, и питате „Какво да направим?“. А ние, защото вече сме го правили, ви даваме избор – по-лесно или по-трудно?

Първо, кой е собственикът на мястото, където ще залесявате, и дали той ще се съгласи? Второ, да са от подходящ вид и произход фиданките, да изберете между летен и зимен дъб, бяла и черна топола, какво ще се сади, колко броя, кога… (Да намерите разсадник за фиданките.) Трето, да ги засадите в студ и мокра кал – само късно наесен (октомври-ноември) или рано през пролетта (февруари-март). Четвърто, да поливате фиданките в суша, да ги плевите, да им оставяте сянка, да се разрохква почвата - и така поне 3 години.

Подгответе се да инвестирате поне 5 години от вашия живот и портфейл. Разбира се, има и лесен за вас начин да засадите дърво и да дадете старт на нова гора.

Какъв е той ли? Ами да го възложите на нас от WWF. Знаем как става. Правим го от години. По правилния начин. Стотици хиляди дръвчета из цялата страна.

В края на 2019 г. нашият екип постигна нещо нечувано досега. Поставихме началото на нова гора на брега на р. Марица като засадихме фиданки не от един вид, не дори и от два вида, а от цели 8. При това на мястото на някогашно незаконно сметище.

Посветили сме се на горите по бреговете на реките. Някога те са били истински райски кътчета за животни, птици, риби, хора. Днес по-голямата част от тях са унищожени и това е проблем, за чието разрешаване се стремим да помогнем.

Използвайте опциите за дарение онлайн по-горе. Можете да платите с paypal, кредитна или дебитна карта, банков превод, работна заплата, с sms абонамент с текст DMS GORA на 17777 (за всички мобилни оператори). Просто изберете най-удобния за вас начин.

Благодарим ви от сърце!

Подаръци от WWF

Подаръци от WWF

 
• Личен сертификат за дарение*
Плюшена играчка рис при достигане на дарение от 70 лв.

 
some_text

* Сертификатът се изпраща само в електронен вид по имейл.