Да опазим заедно с вас вековните гори на България

Виждали ли сте рис?
 
Някога сред горите на Балканите гордо странствали величествени животни. Рис, мечка, вълк. Тримата големи хищници, както ги наричат учените.
 
Днес, за съжаление, рисът е само легенда – горски призрак, който може да се види единствено на снимка, в документален филм или зоопарка.
 
Дори фотокапаните рядко успяват да го уловят, докато грациозно се прокрадва сред дърветата с наострени уши и лукаво проблясващи очи.
 
Истината е, че царството на забравения рис – древните български гори – почти безвъзвратно е унищожено. Незаконна сеч, строителство, магистрали, речни бариери, боклуци… Все по-малко дървета, все по-малко храна, все повече опасности и почти никакъв шанс два влюбени риса да се намерят и да си създадат малки рисчета.
 
Помогнете ни да ги спасим. Помогнете им да се завърнат у дома. Сред величествените стари гори на България.
 
Предизвикателството
 
Екипът на WWF е решаващ фактор в опазването на природното богатство на България. Множество съдебни битки и всеотдаен труд в понякога дори опасни за живота условия сред дивата природа. Наскоро 109 000 ха от девствените български гори бяха официално обявени за защитени местности – непристъпни зони, където е забранена комерсиална сеч.
 
И въпреки това има още много работа за вършене. Над 50% от старите български гори са извън защитените територии и във всеки един момент може завинаги да бъдат изсечени. Помогнете ни да ги опазим, преди да е станало твърде късно.
 
Решението
 
Всяка година провеждаме експедиции, за да установим кои са най-ценните гори и как да бъдат опазени. Наемаме надеждни експерти и ги оборудваме за тежките планински условия. Благодарение на данните, които те ни предоставят, сме в състояние да продължим с дългите и трудни преговори със собствениците на земята – държавни институции и общини.
 
Доста често експертите стават свидетели на престъпна дейност в горите – незаконна сеч или строителство. Ние уведомяваме властите и се уверяваме, че нарушителите са издирени и санкционирани.
 
Благоприятният ефект за бъдещето
 
Старите български гори се идентифицират и обявяват за защитени местности, а незаконната сеч прогресивно се изкоренява. Величественият рис вече не е само далечен спомен, а живо създание, което все по-смело се завръща у дома и помага да се възстанови балансът в екосистемата на гората, за да я има и за следващите поколения.
 
Дарете онлайн в 3 лесни стъпки:
* изберете вид и сума на дарението и кликнете върху оранжевия бутон

* въведете име и имейл, за да ви изпратим сертификат за дарение
* изберете най-удобния за вас начин за плащане – кредитна или дебитна карта, PayPal, epay.bg, банков превод
 
Благодарим ви от сърце!

Подаръци от WWF

Подаръци от WWF

 
• Личен сертификат за дарение*
• Оригами на рис

• Плюшена играчка рис при достигане на дарение от 70 лв.

 
some_text

* Сертификатът и оригамито се изпращат само в електронен вид по имейл.